12.7.13

«Η ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ-ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ BRAZIL TOY TERRY GILLIAM (Ή ΠΙΝΩΝΤΑΣ ΤΣΑΙ ΚΑΠΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΩΝΤΑΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΠΛΟΙΟ)»


                                                                                  στέλιος παπαγρηγορίου
1. Αυτό εδώ είναι η θέα λίγο αριστερά. Είναι το ταμείο και κάτι πράγματα με φωτάκια. Υπάρχουν πολλά πράγματα στη φωτογραφία. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν τα φωτάκια και η καρέκλα αριστερά που μοιάζει με κάτι που θα μπορούσε να βρίσκεται σε διαστημόπλοιο ή σε ιατρείο. Αυτός ο φοίνικας δεν είναι μάλλον φοίνικας αλλά κάτι άλλο που μοιάζει με φοίνικα. Τα πράσινα φωτάκια μου δίνουν αίσθηση αεροδιάδρομου σε ταινία του Μπρους Γουίλις με χιόνια και αίμα. Τα δύο τεράστια μπουκάλια στα δεξιά στο βάθος είναι σουρεαλιστικά και περιέχουν μάλλον αλκοόλ που σερβίρεται μόνο του, δεν ξέρω γιατί σερβίρεται μόνο του, αλλά σίγουρα τα μπουκάλια πέφτουν σαν ρομπότ και σερβίρουν τους πελάτες μόνα τους. Το σκηνικό μου θυμίζει επίσης την ταινία Back to the future, δεν θυμάμαι πια ακριβώς, ίσως εκείνη με το λαχείο στο μέλλον και τα ιπτάμενα πατίνια.


2. Αυτό εδώ είναι η οπτική γωνία μου προς τα δεξιά. Εδώ είναι και το πιλοτήριο της καφετέριας-διαστημόπλοιο. Πάνω δεξιά υπάρχουν τα κοντρόλ πάνελ της καφετέριας και από εκεί ο υπάλληλος/πιλότος κάνει κουμάντο την πορεία του σκάφους-καφετέρια. Οι επιβάτες είναι γενικά ήσυχοι σαν να έχουν πάρει πολλές δραμαμίνες και Klonopin και σίγουρα κάποιος από αυτούς είναι τυφλός. Οι οθόνες στο βάθος είναι υποχρεωτικές για όλους τους επιβάτες-πελάτες και συνδεδεμένες με bluetooth σε πιο μικρές οθόνες στην τουαλέτα και από εκεί σε ακόμη πιο μικρές οθόνες μέσα στους εγκεφάλους των πελατών-επιβατών, κανείς όμως δεν κοιτάει εκτός από εμένα και το κορίτσι δίπλα μου. Το μενού στο τραπέζι ανυψώνεται απειλητικά και χοροπηδάει και μιλάει με φωνή Justin Bieber και μας ρωτάει τι θα πάρουμε. Το μωβ-κόκκινο-μπορντώ πλαστικό πλαίσιο με τα στρογγυλά φώτα είναι τα μάτια-κάμερες του ιδιοκτήτη του διαστημοπλοίου-καφετέριας που παρακολουθεί από έναν άλλο πλανήτη που έχουν γενικά μετοικήσει πολλοί ιδιοκτήτες καφετέριας. Μόνον το ένα μάτι του ψηφιακού δέκτη του ιδιοκτήτη λειτουργεί λόγω προσωρινής βλάβης των άλλων δύο από υπερφόρτωση Αττικών έργων. Ο πίνακας τέχνης είναι στραβός και κάποιος έχει ξεχάσει μερικά άσπρα αυτοκολλητάκια από μία παλιά εκστρατεία του διαστημοπλοίου. Πίσω από τις χριστιανικές εικόνες κρύβεται ισχυρό λέιζερ-αποκωδικοποιητής-λεξικό για Ρώσους πελάτες-επιβάτες. Τα πράσινα κακτάκια πάνω αριστερά είναι καλοριφέρ από τον πλανήτη Κρύπτον που βγάζουν κρυπτονίτη σαν κέρασμα για τους πελάτες που δεν τους αρέσει ο Superman. Ο πλαστικός κίονας είναι εξάτμιση-απορροφητήρας-υγραντήρας-ηλεκτρική σκούπα-κουνουπιέρα.

3. Πιο κοντινή άποψη του πιλοτηρίου-κοντρόλ πάνελ της καφετέριας-διαστημόπλοιου. Υπάρχει και τμήμα παγωτού στα δεξιά. Μπροστά διακρίνεται το ηλιακό σύστημα Πειραιάς και πάνω περισσότερα κακτάκια κρυπτονίτη.

4. Εδώ διακρίνεται ο 4ος προτζέκτορας της καφετέριας-διαστημοπλοίου. Οι πελάτες-επιβάτες έχουν ξυπνήσει από τα 0,5 mg Xanax που έχουν καταναλώσει και περιμένουν να αποφασίσουν προς τα που πρέπει να κοιτάξουν.

5. Φωτάκια ντίσκο στο ταβάνι του τμήματος του ταμείου που αναβοσβήνουν μπλε-κόκκινο και πράσινο. Εδώ διαφαίνεται καλύτερα η καρέκλα ιατρείου στα αριστερά που μοιάζει και με μίνι μεταμοντέρνα σκάλα για νάνο-χόμπιτ-γκόλουμ πελάτη που θέλει να ανέβει κάπου, οπουδήποτε. Η καφετέρια-διαστημόπλοιο προσφέρει χιλιάδες ποτά που δεν υπάρχουν σε άλλο ηλιακό σύστημα και τα οποία φαίνονται στο βάθος, τα οποία έχουν την ιδιότητα να ανακατεύονται μόνα τους σε κοκταίηλ όταν τους το ζητήσεις.
6. Αυτό το συντριβάνι-άντρας από ψεύτικο χαλκό-πλαστικό που μοιάζει να είναι πέτρινο είναι ο βασικός κινητήρας της καφετέριας που λειτουργεί με κβαντισμό και δεν καίει καύσιμο. Ίσως (όπως μας πληροφόρησε η υπάλληλος-πιλότος) μία από τις μοναδικές πηγές ενέργειας στο ηλιακό σύστημα Πειραιάς που φτιάχνει μόνη της ενέργεια από το πουθενά και δεν την καταναλώνει ποτέ. Δίπλα διακρίνεται το τζάκι-αποτεφρωτής πτωμάτων και σκουπιδιών του διαστημοπλοίου.
7. Ο πυροσβεστήρας δίπλα από την κύρια πηγή ενέργειας της καφετέριας-διαστημόπλοιο-αποθήκης και δίπλα από τον καναπέ μας που φαίνεται να ανήκει σε κάποιον κύριο Πλ.Λουδοβίκο.
8. Ένα από τα πιο ενδιαφέρον τμήματα του διαστημικού πλοίου-καφετέριας(πρέπει να το κοιτάς με το κεφάλι γερμένο στα δεξιά για να καταλάβεις) είναι η σκάλα που οδηγεί στο πιλοτήριο και η οποία θυμίζει μπαρόκ παλάτι, post apocalyptic σκηνικό και παραδοσιακό σπίτι της Κρήτης ταυτόχρονα. Τη σκάλα αυτή για να την ανέβεις πρέπει να έχεις ειδική άδεια από τον κυβερνήτη-πιλότο-υπέυθυνο βάρδιας της καφετέριας-διαστημοπλοίου. Πίσω από το μπαρόκ φωτιστικό κρύβεται μία ξύλινη, σχεδόν μουτρωμένη καμηλοπάρδαλη λέιζερ-σκάνερ-αποχυμωτής που μοιάζει να έχει σώμα φιδιού.

9. Post-apocalyptic σκηνικό με το αγνώστου ταυτότητας φυτό που μοιάζει με φοίνικα(κεφάλι γερμένο στα δεξιά) και το λέιζερ-μάτι-προτζέκτορα. Μόνο και μόνο η λέξη "προτζέκτορας" είναι κουλ να την προφέρεις εδώ μέσα, με μία ιδιαίτερα ουδέτερη έκφραση προσώπου ζόμπι και όταν κάποιος πελάτης-επιβάτης το κάνει, κάποιος τον κερνάει κάτι.

10. Εδώ διαφαίνεται ο πιλότος-υπάλληλος της καφετέριας μαζί με τα μενού που μιλάνε με φωνή Justin Bieber και σε παρακαλάνε να τα κοιτάξεις και να παραγγείλεις κάτι εξωτικό ή κάτι απλό, δεν έχει σημασία γι’αυτά.
11. Το ταβάνι είναι ηλεκτρονικό και σε κατάλληλα ηλιακά συστήματα (όχι βέβαια σε αυτό του Πειραιά) η καφετέρια γυρνάει ανάποδα, λόγω έλλειψης βαρύτητας και οι πελάτες-επιβάτες μπορούν να χορεύουν μακαρένα στην πίστα του ταβανιού που αλλάζει χρώματα ανάλογα με τις διαθέσεις των ποδιών τους και τις μάρκες των υποδημάτων τους.
12. Εδώ έχουμε μία ευρύτερη οπτική του ταβανιού-πίστας και περισσότερων καθισμάτων ιατρείου, σβησμένα φωτάκια-τρίχες που είναι οργανικά από βιολογική μονάδα κατασκευής λαμπτήρων στο Βερολίνο και μπορείς να τα φας αν θέλεις και επίσης έχουμε θέα από το γρανιτένιο πάνελ με τα φώτα του τμήματος του ταμείου.
Επίλογος: Η εμπειρία μου στην καφετέρια-διαστημόπλοιο ήταν έντονη και το ταξίδι μου με το πλοίο από τον Πειραιά μου φάνηκε ανεπαίσθητο σχεδόν μετά από αυτό.


Ο στέλιος παπαγρηγορίου έχει γράψει τρεις νουβέλες, δύο συλλογές διηγημάτων και ένα μικρό βιβλίο με ποιήματα, τα περισσότερα από αυτά θα τα βρείτε εδώ : http://steliospapagrigoriou.blogspot.gr/.
Η τελευταία του νουβέλα με τίτλο Οι Σημαίες δεν ανεμίζουν τη Νύχτα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου